Řeka je největším bohatstvím tohoto města

05.08.2015 15:42

Řeka je největším bohatstvím tohoto města, ale je to bohatství, o kterém vědí jen rybáři. Radnice ho ještě neobjevila…

Tak začíná příspěvek návštěvníka facebookových stránek sdružení NERATOVICE JINAK, na který tímto článkem reaguji. Nebudu se v něm zabývat záměry, které byly projednávány v minulosti, ale nebyly z různých důvodů realizovány, ale aktivitami, které v tomto směru děláme. Návrh využití řeky a jejího okolí pro rekreační účely mělo naše sdružení jako jeden ze svých bodů posledního volebního programu: Budeme podporovat vybudování rekreační zóny u Labe a revitalizaci městských parků…

O tom, že si vedení města uvědomuje význam využití řeky, svědčí obsah návrhové části Strategického plánu rozvoje města Neratovice do roku 2020 schváleného minulým zastupitelstvem:

Cíl: I. 3. Vytvoření podmínek pro využití Labe a okolí pro rekreační účely: Opatření: I. 3. 1. Vybudování infrastruktury pro pobyt v přírodě (Zlepšení stavu cest, posezení, přírodní dětská hřiště, veřejná ohniště, přístřešky apod.), Cíl: III. 3. Využití Labe jako vodní cesty: Opatření: III. 3. 1. Vybudování přístavu na Labi pro rekreační plavbu, Cíl: IX. 4. Rozvoj vodní turistiky na Labi: Opatření: IX. 4. 1. Využití přístaviště na Labi pro rekreační plavbu.


Již v minulém období jsme iniciovali zapojení našeho města do projektu budování rekreačních přístavů na Labi realizovaného Ředitelstvím vodních cest. Město se v roce 2012 připojilo k Memorandu o spolupráci při budování přístavů na středním Labi, které podepsala všechna velká města mezi Kolínem a Mělníkem. Příprava byla ze strany ŘVC asi na dobu jednoho roku pozastavena z důvodu organizačních změn na ministerstvu dopravy. Původní návrh umístění mezi jezem a železničním mostem byl po povodních v roce 2013 přehodnocen a přístaviště bude vybudováno na louce v Lobkovicích. Záměr a studie přístavu byla prezentována na akci občanského sdružení Lobkovice Setkání u Labe v srpnu loňského roku. Smlouva o spolupráci při výstavbě mezi městem (bude realizovat zázemí na břehu) a ŘVC (mola, můstek pro osobní dopravu, přípojky) již byla po projednání zastupitelstvem podepsána a stavba by měla být uskutečněna v příštím roce. V roce 2013 byla městem Nymburk a společností Asociace lodního průmyslu založena obecně prospěšná společnost, která by měla přístavy propagovat. Nyní probíhají jednání o převzetí podílu ALP Středočeským krajem. 

Od roku 2011 jsme se také snažili rozhýbat Středočeský kraj k realizaci jeho záměru vybudovat cyklostezku na pravém břehu Labe. Vyvolali jsme jednání s vlastníkem pozemků v Obříství, na kterém se příprava zadrhla, a podařilo se získat jeho souhlas pro územní řízení. Po jeho vydání naším stavebním úřadem nebyla pro krajské vedení v čele s Dr. Rathem výstavba této cyklostezky prioritou a delší dobu se nic nedělo. Mezitím si však vlastník svůj postoj rozmyslel a další souhlas potřebný pro stavební řízení nedal, úsek okolo jezu v Obříství tak musel být ze stavby vyřazen. V současné době je zpracovávána projektová dokumentace pro stavební řízení projektovou kanceláří PONTEX. Vyřízení všech podkladů však zdržují nevypořádané majetkové vztahy mezi Povodím Labe, Lesy ČR a dalšími vlastníky, když bylo při zaměření trasy zjištěno v našem úseku dalších cca 20 sporných pozemků. Na jednání s panem hejtmanem a zástupcem Povodí Labe na konci července v Neratovicích jsem požádala oba pány o podporu při řešení tohoto zádrhelu a dle sdělení pana ředitele povodí již bylo řešení zadáno.

Zabývali jsme se také možností obnovení průchodu přes řeku po lávce na jezu. Z bezpečnostních důvodů není možný přechod přes plavební komoru a vlastník, kterým je Povodí Labe, má areál uzavřený. Podmínkou zprůchodnění by bylo vybudování nové lávky přes plavební komoru, zde však existuje v dlouhodobém výhledu záměr jejího rozšíření. Vlastníkem pozemků na ostrově je Státní pozemkový úřad. Právě to, že pozemky nejsou ve vlastnictví města, komplikuje realizaci dalšího záměru, kterým je vybudování rekreační zóny podél Labe. Umístění zařízení nesmí být v rozporu s protipovodňovými opatřeními, vyžaduje souhlas vlastníků pozemků a také musí existovat vůle a zákonná možnost města investovat do cizího majetku. Se zástupci povodí již první předběžné jednání proběhlo. Vzhledem k tomu, že se jedná o pravidelně zaplavované území, připadá v úvahu obnova cest a porostů, a dále například vybudování pláže na náplavkách, umístění piknikového vybavení, přírodních sportovních prvků a dalšího mobiliáře. Zároveň by byla řešena spodní část areálu letního koupaliště, kde by mohlo být vybudováno hřiště na plážový volejbal nebo skatepark. Existuje také záměr vybudování přívozu nad jezem. O konečné podobě se teprve bude jednat, a proto rádi přivítáme další návrhy řešení. Takový projekt však bude znamenat nemalou investici, proto se již letos na jaře konala první konzultace o možnostech získání finančních prostředků z dotací nového programového období. Věřím, že v tomto záměru dojde ke shodě napříč zastupitelstvem, a že se jeho realizaci podaří v souladu se schváleným strategickým plánem prosadit.

Konstatování na závěr: smutnou skutečností je fakt, že cokoliv bylo dosud do prostoru u Labe umístěno, bylo neprodleně zničeno – houpačku někdo uřízl a originální sedák spálil, pikniková souprava byla poškozena a dva těžké betonové odpadkové koše i s odpadky museli již dvakrát lovit z řeky hasiči. Mohla bych pokračovat o pozůstatcích po neukázněných návštěvnících a volně pobíhajících psech, o tom, že místo bylo několikrát důkladně vyčištěno, ale stále se zde objevují nové černé skládky… Ale to už by bylo na jiné téma. L.M.


Zpět