Naši kampaň nestavíme na vymyšlených kauzách, ale na výsledcích naší práce, na připravených projektech a na plánech do budoucna.

23.08.2018 14:52


Naše kampaň není a nebude postavena na kritice našich oponentů nebo na uměle vytvořených kauzách, i když víme, že tento způsob volebního soutěžení funguje. ​Různý pohled na řešení problémů v našem městě by neměl být důvodem k osobním útokům a pomlouvačným kampaním. Neznamená to však, že bychom se neměli takovým praktikám bránit a nesnažit se nepravdivá obvinění uvést na pravou míru. Zároveň jsme však po celé čtyři roky nerozhodovali sami, ale v koalici. Budeme proto postupně uvádět zavádějící informace na pravou míru.

Jedním z nich je zneužití návrhu nového územního plánu zpracovaného autorizovaným projektantem k zavádějícím tvrzením o záměrech vedení města zrušit zahrádkové kolonie a likvidovat zeleň. Není to pravda. Územní plán je dokument, jehož tvorbu mohou ovlivnit všichni občané stejným právem. Každý mohl připomínkovat zveřejněné zadání zpracované autorem původního územního plánu Ing. arch. Kindlem, jehož konečnou verzi schvalovalo zastupitelstvo. Žádný ze zastupitelů k zadání neměl připomínky ani návrhy ke změně a v diskuzi při projednávání tohoto bodu ani nikdo z veřejnosti nevystoupil.  Není proto na místě přisuzovat pracovní návrh nového územního plánu předložený k veřejnému připomínkování současnému vedení města a prezentovat ho jako jeho vůli. Již v dubnu v roce 2016 se konala pracovní schůzka pro zastupitele, které se zúčastnilo pouze 6 z 21 zastupitelů. Je třeba se ptát těch, kteří s nyní již neaktuálním návrhem argumentují před volbami, proč se do jeho tvorby osobně nezapojili.

Dalším tématem je tvrzení o nevýhodnosti koupě podílu ve společnosti Středočeských vodáren a.s. společností VKM, kdy byl medializován a veřejně komentován dopis určený pouze zastupitelům našeho města, kterým byl v souladu s oficiální tiskovou zprávou oznámen výsledek jednání valné hromady VKM. O výsledku jednání a důvodech, které vedly k rozhodnutí o odkupu akcií, si můžete přečíst v oficiální tiskové zprávě společnosti VKM: https://www.neratovice.cz/assets/File.ashx?id_org=10356&id_dokumenty=417019.

Odmítáme také nařčení z upřednostňování zájmů developerů před zájmy občanů Neratovic. Výstavba obchodního centra na soukromém stavebním pozemku za Výsluním není projekt vedení města, ale vlastníka pozemku, jemuž zákon o obcích přiznává stejná práva, jako kterémukoli jinému vlastníku pozemku ve městě. Ke každému je třeba přistupovat stejně a všechny je třeba považovat za partnera k jednání, aby výsledný projekt byl přínosný pro všechny. Hlásíme se ke schválení změny územního plánu z několika důvodů - prvním bylo efektivní řešení parkování v lokalitě na Výsluní využitím parkovacích stání u plánovaného nákupního centra pro parkování obyvatel sídliště, jejichž počet se podařilo smluvně navýšit až na 341 míst. Dalším důvodem bylo prolomení zablokované výstavby plánované a potřebné obslužné stezky pro cyklisty a pro chodce podél silnice do Kojetic. A v neposlední řadě hrozila masivní výstavba bytových domů, která by již kritickou situaci s parkováním v této lokalitě ještě více zhoršila a navíc by měla negativní dopad na kapacity škol, školek a dostupnost zdravotních a sociálních služeb ve městě. V současné době je možnost realizace tohoto záměru na základě návrhu obyvatel sídliště rozhodnutím soudu zastavena.

Nesouhlasíme také s tvrzením o neochotě zmenšit nebo přesunout projekt přístaviště z Lobkovic do lokality pod jezem, když právě současné umístění je důsledkem ochoty přístaviště na základě podnětů občanů Lobkovic a v důsledku povodní v roce 2013 přemístit z původně navrženého místa pod jezem na louku do Lobkovic. Teprve rok po veřejné prezentaci tohoto záměru, kdy již bylo na přípravu stavby vynaloženo cca 600 tis. Kč, vznikla z podnětu několika vlastníků přilehlých nemovitostí kampaň proti stavbě založená i na mnoha nepravdách. Nyní o platnosti vydaného územního souhlasu rozhoduje soud a výstavba jednoho z dlouho plánovaných přístavišť na Labi je tak nyní také nejistá.

Nesouhlasíme ani s tím, že bychom zanedbávali okrajové části města a sídliště. V Lobkovicích, Mlékojedech, Byškovicích, Korycanech i v Horňátkách byla realizována řada projektů, které připomínáme v samostatném článku. Právě zde se uskutečnila většina z více než dvaceti veřejných setkání s občany, které jsme za uplynulé čtyři roky uspořádali.

Není výjimkou, že různé skupiny občanů mají protichůdné zájmy, jako se tomu stalo např. při záměru vybudování odstavné plochy za panelovými domy na Výsluní, kdy jedna skupina obyvatel peticí stavbu odmítala a druhá skupina peticí výstavbu požadovala. Tento záměr nakonec zastavilo odvolání jednoho zástupce spolku občanů proti vydanému územnímu souhlasu, které po více jak roce krajský úřad dosud nevypořádal.

Ne jen v takových případech musí na základě posouzení všech dostupných podkladů a podle svého nejlepšího vědomí nakonec rozhodnout demokraticky zvolení zástupci vedení města, i když je zřejmé, že není možné se zavděčit všem. Nakonec všichni také víme, že kdo nic nedělá, nemůže nic pokazit, ale o to více má čas kritizovat.



Zpět