Městská zeleň vyžaduje soustavnou a odbornou péči

10.08.2018 11:31


Stromy ve městě nemohou růst volně jako v lese. Prioritou péče o ně nemůže být pouze jejich estetická a ekologická funkce, ale také jejich provozní bezpečnost a zdravotní stav.


Dřeviny ani ve svém optimálním prostředí, v přírodě, nerostou donekonečna. Stromy stejně jako lidé mají předurčenou omezenou dobu svého života. Ve městě navíc trpí nedostatečným prostorem pro svůj růst, nedostatkem vláhy, živin, zhutněním zeminy a zvýšeným obsahem škodlivin v ovzduší. Nemůžeme proto po nich chtít nemožné. Odborně vzdělaní zahradníci a arboristé, tedy specialisté zabývající se péčí o stromy, dokáží nejlépe odhadnout životaschopnost dřevin a posoudit jejich zdravotní stav.

Stejně jako lékař odhalí laikem nepoznanou nemoc, dokáže arborista rozpoznat závažný problém sužující strom. Rozeklané, proschlé, přestárlé či napadené dřeviny mohou být pro kolemjdoucí nebezpečné a ohrožovat je možným pádem, přestože na první pohled není nic patrné. Také proto je nutné dřeviny pravidelně kontrolovat a včas zajistit vhodná pěstební opatření. Zhoršující se zdravotní stav stromu může vyústit až v jeho nutné pokácení. Pravidelná péče o zeleň je tedy nezbytnou prevencí, kterou je možné předejít nehodám, problémům a pozdějším náročnějším opatřením.

Město není les

Dřeviny ve městech se stávají součástí kulturního prostředí, tedy prostředí vytvořeného člověkem. Jejich funkce v krajinářské úpravě je předem dána architektonickým záměrem a vyvíjí se v čase. Kromě řezu dřevin je často nutná také probírka či přesazení, což opět stanoví odborník s ohledem na stav dřevin a jejich růst. Přitom stále kontroluje plánovaný záměr a především kosterní dřeviny tvořící základ krajinářské úpravy. V případě odumření kosterní dřeviny je třeba zajistit adekvátní dosadbu. V případě náletových dřevin naopak jejich odstranění. Z výše uvedeného je patrné, že dřeviny procházejí proměnami a že krajinářské úpravy nejsou nikdy dokončeným dílem. Péče o dřeviny proto je přirozenou součástí údržby veřejných prostranství. Řez či odborně odůvodněné kácení dřevin ve městě není zlo páchané na přírodě, ale opatření zajišťující bezpečnost obyvatel, kteří tak rádi tráví svůj čas v blízkosti zeleně ve městě.

Zdroj: https://www.nadace-promeny.cz



Zpět