Jaká oprávnění a povinnosti mají členové zastupitelstva a starosta?

24.08.2018 13:16

Čtyřleté volební období končí a všichni kandidáti do zastupitelstva se snaží přesvědčit voliče o tom, že právě oni jsou nejlepší volbou pro naše město. Do voleb se u nás přihlásilo osm politických stran a uskupení a někteří kandidáti již mají s prací v zastupitelstvu zkušenost.

Je na každém voliči, aby posoudil, zda za nimi jsou konkrétní výsledky, nebo pouze slova a sliby. Ne všichni voliči však mají správné povědomí o tom, jaké pravomoci má starosta nebo členové zastupitelstva. Proto než půjdete k volbám, posuďte, zda sliby jsou reálné, či ne a zda stávající zastupitelé využili všechna svá práva a možnosti k prosazení svých minulých volebních slibů.

 Co je úkolem starosty a zastupitelů:

Starosta má jako člen zastupitelstva zákonem stanovená stejná práva jako všichni ostatní zastupitelé. Mezi ně patří především právo předkládat zastupitelstvu, radě, výborům a komisím návrhy k projednání, vznášet na ně a na organizace města dotazy, připomínky a podněty a požadovat od úřadu a organizací informace související s výkonem své funkce.

 Nad tento rámec starostovi zákon o obcích stanoví tyto úkoly:

Starosta zastupuje město navenek, podepisuje všechny smlouvy za město a jedná jeho jménem.

Starosta svolává jednání zastupitelstva a je odpovědný za jeho řádný průběh. Za plnění usnesení zastupitelstva však odpovídá úřad a kontrola jejich plnění je úkolem kontrolního výboru zastupitelstva.

Starosta odpovídá za zajištění přezkoumání hospodaření města dle zákona. Kontrola hospodaření s majetkem města a finančními prostředky ze strany samosprávy je úkolem finančního výboru zastupitelstva.

Starosta informuje občany o důležitých skutečnostech a informacích. Tento úkol nabývá na významu především při mimořádných událostech.

Starosta má zákonem stanoveno ještě právo pozastavit výkon usnesení rady a užívat při významných událostech státní znak.

Co starosta nemůže:

Starosta neřídí úřad a nemůže vstupovat do jeho úkonů při výkonu státní správy v rámci přenesené působnosti. Za chod úřadu odpovídá tajemník, kterého starosta jmenuje (nebo odvolává) pouze se souhlasem ředitele krajského úřadu.

Starosta nenavrhuje stromy ke kácení a ani tom nerozhoduje. To je úkolem odboru životního prostředí, který je za údržbu zeleně odpovědný a rozhoduje na základě odborných posudků a projektů zpracovaných zahradními architekty.

Starosta nevytváří územní plán a ani nenavrhuje, jak má vypadat a k jakému účelu mají jednotlivé plochy sloužit. Pořízení nového plánu a jeho změny zajišťuje stavební úřad, který spolupracuje s pověřeným členem zastupitelstva. O pořízení plánu nebo jeho změnách, zadání změn a nového plánu a jeho konečné podobě rozhoduje zastupitelstvo.

Starosta nerozhoduje o stavbách a opravách a ani o jejich způsobu provedení. Zpracování projektové dokumentace ke stavbám zadává odborníkům pro danou oblast odbor správy majetku na základě zařazení investiční akce do rozpočtu schváleného zastupitelstvem.

 Starosta dále nerozhoduje o přidělování  bytů, to je úkolem rady na základě doporučení bytové komise. Nerozhoduje ani o prodeji nemovitého majetku, o kterém může rozhodnout pouze zastupitelstvo. Neorganizuje úklid nepořádku na veřejných prostranstvích a opravy městského mobiliáře, to zajišťuje odbor správy majetku prostřednictvím smluvní firmy a  pracovníků veřejné služby. Neurčuje obsah nařízení a vyhlášek, které schvaluje rada nebo zastupitelstvo, ale pouze je podepisuje. Nerozhoduje tedy ani o výši poplatků nebo nájemného.

Starosta přímo neřídí ani fungování městské policie - k tomu jmenuje jejího velitele, a starosta také neřídí organizace zřizované městem, to je úkolem rady města, která jmenuje jejich ředitele na základě konkurzů a výběrových řízení. 

Jaké jsou povinnosti volených zástupců:

Zastupitelé jsou jako členové vrcholného kolektivního orgánu obce povinni se zúčastňovat zasedání zastupitelstva a zasedání dalších
orgánů, jejichž jsou členem, plnit úkoly, které mu tyto orgány uloží, hájit zájmy obce a jejích občanů a jednat a vystupovat tak, aby nebyla ohrožena vážnost jeho funkce. Při rozhodování se každý musí chovat jako řádný hospodář, s majetkem obce musí nakládat účelně a musí hájit veřejný zájem. 


 

Zpět